Proiectele privind organizarea celor două REFERENDUMURI anunţate de Nicuşor Dan, pe agenda şedinţei CGMB. Ce întrebări vor fi pe buletinul de vot

Proiectele privind organizarea celor două REFERENDUMURI anunţate de Nicuşor Dan, pe agenda şedinţei CGMB. Ce întrebări vor fi pe buletinul de vot
Publicat: 15/10/2024, 19:36
Actualizat: 16/10/2024, 21:15

Primarul general Nicuşor Dan anunţă, marţi, că a convocat şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru data de 21 octombrie, pentru două proiecte privind referendumul din Capitală.

UPDATE 16.10.2024: Ședința Consiliului General al Municipiului București convocată pentru 21 octombrie

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a convocat ședința ordinară a Consiliului General al Municipiului București, programată pentru luni, 21 octombrie, la ora 10:00, la sediul Primăriei Municipiului București.

Evenimentul va avea loc cu prezența consilierilor generali în sală și va fi transmis live pe site-ul oficial al PMB și pe pagina de Facebook.

Ordinea de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință a Consiliului General al Municipiului București pentru ședința ordinară din data de 21.10.2024.
  2. Proiect de hotărâre privind încetarea mandatului de consilier general al domnului Florin Melciu și vacantarea unui post de consilier din cadrul Consiliului General al Municipiului București.
  3. Proiect de hotărâre pentru aprobarea organizării referendumului local, în vederea consultării cetățenilor din municipiul București, privind emiterea Autorizațiilor de Construire în municipiul București. (documentul AICI)
  4. Proiect de hotărâre pentru aprobarea organizării referendumului local privind distribuirea taxelor și impozitelor locale. (documentul AICI)
  5. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Municipiului București pe anul 2024.
  6. Proiect de hotărâre privind aprobarea contractării şi/sau garantării unei/unor finanțări rambursabile interne şi/sau externe în valoare totală de până la 555.100.000 lei, în vederea refinanțării datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligațiuni realizată în anul 2015, cod ISIN ROPMBUDBL046.
  7. Proiect de hotărâre privind aprobarea contractării și/sau garantării unei/unor finanțări rambursabile interne în valoare totală de până la 295.688.349,32 lei.
  8. Proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unei/unor finanțări rambursabile externe în valoare de până la 300.000.000 euro, pentru finanțarea și/sau cofinanțarea obiectivelor de investiții de interes local ce vor beneficia de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană în domeniul sistemului de termoficare, precum și în domeniul mobilității și modernizării transportului public de suprafață.
  9. Proiect privind aprobarea participării la Programul Termoficare și a graficului de eșalonare anuală a plăților pentru obiectivul de investiții “Modernizarea a 20 de puncte termice folosind capacități modulare de producere de energie termică pentru rețeaua de termoficare a Municipiului București.”
  10. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării la Programul Termoficare și a graficului de eșalonare anuală a plăților pentru obiectivul de investiții “Modernizare magistrală de termoficare II VEST între căminele PV2 – CM20.”
  11. Proiect de hotărâre referitor la completarea Anexei nr. 3 – „Inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al municipiului București” la contractul de delegare, parte integrantă a Anexei nr. 2 la Hotărârea C.G.M.B. nr. 625/2019.
  12. Proiect de hotărâre privind radierea imobilului situat în str. Vlaicu Vodă nr. 19, sector 3, din anexa la Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 271/2002.
  13. Proiect de hotărâre pentru solicitarea către Guvernul României de adoptare a unei hotărâri privind transmiterea imobilului în suprafață de 58,636 mp, situat în Șoseaua Vitan Bârzești nr. 20A, sector 4.
  14. Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar, constând în acoperirea parţială a costurilor aferente implementării proiectelor de consolidare seismică și renovare energetică moderată pentru clădirile rezidențiale multifamiliale.
  15. Proiect de hotărâre privind împuternicirea consiliilor locale ale sectoarelor 1 – 6 ale municipiului București referitor la posibilitatea anulării unor obligații bugetare.
  16. Proiect de hotărâre privind aprobarea implementării proiectului cultural finanțat din fonduri nerambursabile „Teatrul Mic, 60 de ani” și a cheltuielilor legate de proiect.
  17. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici faza S.F., aferenți obiectivului de investiții ”Reabilitare, consolidare, modernizare, echipare și extindere a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor.”
  18. Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București a unor părți din imobilul situat în Str. Eforie, nr 4-6.
  19. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al Municipiului București în domeniul privat al Municipiului București a imobilelor construcții C1, C2, C3 și C4, din Sectorul 3.
  20. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție și a indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul de investiții ”Construire și amenajare Centru Urgențe Veterinare, Adopții și Educație în Str. Drumul Lunca Jariștei nr. 34, Sector 3.”
  21. Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 676/25.11.2022 privind aprobarea proiectului „Testarea genetică la cancerul de sân în formă incipientă.”
  22. Proiect de hotărâre privind asocierea Municipiului București în calitate de colaborator în cadrul Consorțiului KEA pentru întocmirea propunerii de proiect ”Knowledge and Learning with citizens on disaster resilient societies.”
  23. Proiect de hotărâre privind dizolvarea și lichidarea Companiei Municipale Imobiliara București S.A. și acordarea unui mandat special reprezentanților Municipiului București în Adunarea Generală a Acționarilor.
  24. Proiect de hotărâre privind aprobarea repartizării numărului de contribuții pentru personalul neclerical angajat în unitățile ce aparțin cultelor religioase recunoscute din România.
  25. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al societății Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A.
  26. Proiect de hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea C.G.M.B. nr. 42/31.03.2015 privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Consolidare, reabilitare, extindere și restaurare fațadă imobil B-dul Regina Elisabeta nr.29-31, sector 5, București.
  27. Întrebări și interpelări.

Știrea inițială:

Şedinţa CGMB a fost convocată de Nicușor Dan pentru luni, 21 octombrie, de la ora 10:00. Pe Ordinea de Zi se regăsesc cele două proiecte privind consultarea cetăţenilor Bucureştiului prin referendum.

„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
 Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin ”DA” sau ”NU” sunt următoarele:
1.⁠ ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
2.⁠ ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat imediat după alegerile locale că va declanșa, cu sprijinul Consiliului General, două referendumuri locale, simultan cu alegerile parlamentare, pentru a clarifica și reforma împărțirea fondurilor și competențele urbanistice între Primăria Generală și primăriile de sector.

La primul referendum, Nicușor Dan vrea să întrebe bucureștenii dacă este corectă modalitatea în care acum sunt distribuite fondurile între Municipiul București și sectoarele acestuia sau dacă Primăria Capitalei ar trebui să primească o cotă mai mare din acești bani.

„Cu aprobarea Consiliului General, voi declanşa un referendum local pentru cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi primăriile de sector. De ani de zile, Bucureştiul are un deficit de dezvoltare, de ani de zile, Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare.

Banii abia ajung pentru întreţinerea infrastructurii pe care deja o avem. Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, nu putem să ne gândim la noi corpuri de spitale, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru universităţile din Bucureşti, care ar putea să aducă zeci de mii de studenţi străini în Bucureşti şi să pună Bucureştiul pe harta academică. În schimb, avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele şi panseluţe care înlocuiesc alte panseluţe”, a spus Nicușor Dan în prima declarație pe care a făcut-o după ce rezultatele exit-poll l-au dat drept câștigător categoric al alegerilor pentru Primăria București.

La al doilea referendum, primarul Capitalei vrea să le ceară bucureștenilor să spună dacă și primăriile de sector trebuie să răspundă de urbanism sau dacă acesta ar trebui să fie strict de competența Primăriei București.

„Cu aprobarea Consiliului General, voi convoca un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din București. Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București, a căror legalitate nu o controlează nimeni”, a adăugat Nicuşor Dan.

Ce spune legea despre organizare și ce efecte ar avea

Pentru a organiza aceste referendumuri, primarul Nicușor Dan trebuie să urmeze o procedură legală bine definită. Pașii necesari includ aprobarea inițiativei de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB), obținerea avizului de legalitate din partea prefectului și organizarea logistică a referendumului.
  • Avocatul Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, crede că ideea lui Nicușor Dan de a consulta bucureștenii este bună și legea îi permite să facă referendum local, dar nu se va putea încheia cu succes, cel puțin nu până la alegerile parlamentare din decembrie.
  • Avocatul Radu Dinulescu este însă de părere că primarul Nicușor Dan nu poate face refendum local pentru a schimba o lege care se aplică pentru toată țara. Modificarea Legii urbanismului și a Legii bugetelor locale poate fi făcută doar prin referendum național, care nu e de competența primarului, susține avocatul. Mai multe detalii AICI.
CITEȘTE ȘI:
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
A dispărut ca prin magie: O femeie i-a păcălit pe toți membrii unui club de...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o...
Salariu de vedetă TV. Cât câștigă Irina Fodor
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Ioana Ginghină dezvăluie cum arată viața după a treia căsătorie: „Fiecare pune osul la treabă”
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Viitorul celei mai puternice rachete construite vreodată atârnă de un fir de ață